Op de onderzoeksafdeling van MSD in Oss verdwijnen door een reorganisatie tot eind 2016 440 banen. Het bedrijf heeft dat donderdag bekendgemaakt.

In 2011 verdwenen al veel banen op de onderzoeksafdeling van MSD. Op het ontwikkelingscentrum blijven nog maar 30 mensen werken, samen met de 1500 medewerkers op de productieafdelingen.

Het personeel is donderdag in de kantine ingelicht en krijgt donderdag ook individueel te horen wanneer een vertrek is gepland, vertelde voorzitter David Krab van de ondernemingsraad. De eerste werknemers stoppen op 1 juli.

De reorganisatie is het gevolg van een beslissing van het management in de Verenigde Staten. MSD zal zich minder concentreren op zelf ontwikkelen van medicijnen, brengt minder nieuwe medicijnen op de markt en verloor belangrijke patenten. ''Dat er iets zou gebeuren was bekend, maar de omvang valt enorm tegen en is een grote klap'', aldus de ondernemingsraad.

Alternatieven

De lokale MSD-directie heeft nog onderzoek gedaan naar alternatieven, maar heeft geconcludeerd dat er geen mogelijkheden zijn om bedrijfsonderdelen te verkopen en banen voor langer te behouden, staat in een verklaring. De ondernemingsraad kent het onderzoek niet en kan nog niet inschatten of de pogingen voor baanbehoud voldoende zijn geweest. ''Eerst is het tijd voor emoties'', aldus Krab.

Voor de getroffen onderzoekers is er een sociaal plan. Het personeel put hoop uit het verleden. Van de onderzoekers die in 2011 werden ontslagen, vond ongeveer 80 procent weer werk.

Burgemeester Wobine Buijs van Oss reageerde donderdag zwaar teleurgesteld op het verlies van zoveel expertise en kennis. ''Wij beseffen wat de impact van deze beslissing voor de betrokken medewerkers en gezinnen moet zijn. Wij zullen doen wat we kunnen om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen'', laat de gemeente in een verklaring weten.