Nederlandse banken maken het betalingssysteem Ideal minder afhankelijk van hun eigen systeem voor internetbankieren. Een storing in het ene systeem moet daardoor niet meer zorgen voor problemen met het andere systeem.

Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in antwoord op Kamervragen over storingen en fraude bij internetbankieren.

Kamerlid Henk Nijboer stelde de vragen naar aanleiding van een onderzoek van de site Allestoringen.nl, waar NUtech eerder over berichtte.

Uit dat onderzoek bleek dat de Rabobank elke vijf of zes dagen een storing heeft. Ook ING en ABN Amro worden vaak getroffen door technische problemen.

Volgens Dijsselbloem zijn banken in de tweede helft van 2013 echter veel beter geworden in het afweren van DDoS-aanvallen, die in de eerste helft van het jaar voor veel problemen zorgden. Daarom is het aantal langdurige verstoringen beperkt geweest, schrijft hij.

Op basis van cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) schrijft Dijsselbloem dat het aantal fraudegevallen bij internetbankieren ook is gedaald, van 11.000 over heel 2012 tot 2.000 in de eerste helft van 2013. Criminelen houden zich minder bezig met phishing en proberen in plaats daarvan geld buit te maken door gebruik van malware, stelt de NVB.

Schade

Dijsselbloem zegt geen problemen te zien met de nieuwe regels rondom internetbankieren, waaronder fraude voor de rekening van de klant kan komen. In de regels staat onder meer dat er actuele beveiligingssoftware aanwezig moet zijn op de computer van de klant. Is dat niet het geval, dan vergoedt de bank de schade door fraude mogelijk niet.

Volgens de minister gebeurt dat alleen bij fraude of als de klant "grof nalatig" is geweest. "Ook van een klant mag worden verwacht dat hij op een verantwoordelijke manier zijn bankzaken regelt", aldus Dijsselbloem.

De minister schrijft dat de rechter uiteindelijk altijd het laatste woord heeft in dergelijke gevallen. Volgens de NVB is het aantal rechtszaken rond het onderwerp "zeer beperkt".

Lees ook: Recordaantal iDeal-betalingen in 2013Hoe vaak is er een storing bij de grootste Nederlandse banken?