De Nederlandse garnalenleverancier Heiploeg, de grootste van Europa, is dinsdag failliet verklaard, maar wil direct een doorstart maken.

Het bedrijf denkt in afgeslankte vorm als Heiploeg International een doorstart te kunnen maken, als onderdeel van het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

In totaal worden er zestig voltijds arbeidsplaatsen van Heiploeg in Groningen geschrapt, dat zijn volgens directeur Hans Wielinga circa negentig ''collega's met een vast dienstverband''.

De werkgelegenheid van circa driehonderd mensen in de provincie wordt door de doorstart behouden, aldus het bedrijf, al worden de arbeidsvoorwaarden versoberd.

Loonoffer

De directie van Heiploeg, die naast Wielinga verder bestaat uit Edo Abels, kon desgevraagd niet  zeggen of er een loonoffer wordt gevraagd.

''Maar we gaan de voorwaarden in lijn trekken met andere bedrijven'', aldus Abels. Heiploeg heeft in het Groningse Zoutkamp zijn hoofdkantoor, een fabriek en de transportdivisie gevestigd. Bij welke afdeling de ontslagen precies vallen is niet duidelijk. Morubel, de Belgische dochter van het concern, gaat zelfstandig verder.

In totaal werken er bij Heiploeg wereldwijd drieduizend mensen. Het bedrijf is onder meer actief in Marokko, Suriname en India. Deze buitenlandse takken gaan via een aandelenovername naar Parlevliet & Van der Plas. Hoeveel de onderneming daarvoor betaalt, wilde Heiploeg niet zeggen.

Schuldenlast

De Nederlandse activiteiten van Heiploeg verkeerden al geruime tijd in zwaar weer. De onderneming, met een schuldenlast van 130 miljoen euro, leed miljoenenverliezen en slaagde er niet goed in om de organisatie en het kostenniveau aan te passen aan de moeilijke marktomstandigheden.

Volgens de aangestelde curatoren Pieter Lettinga en Gerard Breuker van Dorhout Advocaten is de forse schuldenlast Heiploeg te zwaar geworden, zo melden ze in een persbericht. Ze waren niet voor commentaar bereikbaar.

De curatoren wijzen op de schuld van Heiploeg aan een bankenconsortium van Rabobank Stad- en Midden Groningen, Rabo Nederland, ABN Amro Bank en Landsbanki. Die hebben in totaal meer dan 130 miljoen euro te vorderen bij het concern.

Het concern leed  verder ook onder de impact van de economische crisis op het ''luxeproduct garnalen'' in vooral de Zuid-Europese markten. Ook kwamen er nieuwe spelers met lagere prijzen en bedingen supermarkten steeds lagere inkoopprijzen.

Boete

Daarbij werd de druk nog eens opgevoerd door een flinke boete van ruim 27 miljoen euro van de Europese Commissie vanwege kartelvorming, waartegen een beroep loopt. Heiploeg benadrukte overigens dat ook zonder de boete de ''continuïteit in bestaande vorm niet langer mogelijk is''.

Volgens Heiploeg-directeur Wielinga is de boete niet de nekslag geweest. "We hadden een te ruime jas aan." De curatoren melden juist dat, hoewel er een beroep is aangetekend tegen de boete van de Europese Unie van ruim 27 miljoen euro, deze in zijn geheel uiterlijk dinsdag (vandaag) moest zijn voldaan.

In delen of tegen een garantstelling voor het totale bedrag, aldus de curatoren, die er op wijzen dat het beroep geen schorsende werking had.

De Europese Commissie zal ondanks het faillissement proberen de opgelegde boete van 27 miljoen euro te incasseren. Dat liet de woordvoerder van verantwoordelijk commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) dinsdagmiddag desgevraagd weten aan persbureau ANP.

Koper

De curatoren stellen dat er in december is besloten een koper te zoeken voor Heiploeg Nederland. Na het inzien van de boeken hebben uiteindelijk drie partijen een bod uitgebracht, en met Parlevliet & Van der Plas werd uiteindelijk een ''eindresultaat uitonderhandeld''.

Overigens meldde Heiploeg zelf dat er nog geen definitief akkoord is, maar dat ''zijn activiteiten zeer waarschijnlijk vandaag nog'' in afgeslankte vorm worden doorgezet.

Curator Breuker gaf aan dat zij gaan afwegen of ze het beroep tegen boete uit Brussel gaan voortzetten. "Dat is een kwestie van kosten en baten. Maar op het moment dat er iets uitgekeerd gaat worden zal Brussel zich in de rij moeten aansluiten''.

Het bedrag dat Parlevliet & Van der Plas betalen voor de activiteiten van Heiploeg gaan overigens "voor het overgrote deel'' naar de banken. Breuker wilde de koopsom niet prijsgeven.

Het faillissement en de mogelijke doorstart, waarvan enkele details nog moeten worden afgehamerd, hebben volgens Heiploeg geen gevolgen voor de klanten.

Zwakke regio

Het faillissement van Heiploeg is volgens gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer een zware klap voor de regio. Eind vorig jaar vroeg aluminiumverwerker Aldel in Delfzijl al een faillissement aan. 

Volgens Staghouwer laat het bankroet van Heiploeg zien dat Groningen een kwetsbare regio is en dat het gebied in een penibele situatie verkeert. 

Hij benadrukt echter dat de regio "ook genoeg pareltjes'' kent. De ChristenUnie-gedeputeerde wijst als voorbeeld op bedrijven in de Eemshaven. "De investeringsbereidheid is daar gelukkig nog altijd groot.''

Lees ook: Achtergrond garnalenverwerker Heiploeg | Lees meer over ondernemen op NUzakelijk | Vijf vragen over faillissementen | CBS voorziet geen einde faillissementsgolf