Bedrijven gaan vaak niet goed om met privégegevens van hun werknemers. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) kreeg vorig jaar negenhonderd klachten daarover. 

Dat zijn 17 procent meer meldingen dan in het jaar ervoor.

''Zo zetten bedrijven verborgen camera's in en vragen ze om medische gegevens. Screenen via sociale media komt ook op'', meldt de privacywaakhond dinsdag.

Het CBP onderzoekt niet alle klachten en weet daarom niet hoe vaak bedrijven daadwerkelijk in de fout zijn gegaan.

''In totaal hebben we zevenduizend signalen over mogelijke privacyschendingen gekregen, waarvan negenhonderd over werkgevers. Dat vinden wij vrij veel'', aldus een woordvoerster.

Het CBP wijst ook op de economische malaise. ''In deze tijden van hoge werkloosheid zijn werknemers nog meer dan anders afhankelijk van hun werkgever'', waarschuwt voorzitter Jacob Kohnstamm.

Medicijnen

Een van de onderzochte bedrijven riep medewerkers op medicijndoosjes af te geven. Zo wilde het bedrijf controleren of ze medicijnen namen waar ze mogelijk slechter van gingen rijden. Maar alleen de bedrijfsarts mag daarnaar vragen, niet de werkgever, zegt het CBP.

Een ander bedrijf keek of werknemers hun profiel op de netwerksite Linkedin wel hadden bijgewerkt en beoordeelde ze daarop. Maar bedrijven kunnen mensen niet verplichten om persoonlijke gegevens op internet te plaatsen, aldus de privacywaakhond.

Lees ook: 'Werknemers hebben recht op mate van privacy'