De Britse investeerder Hilco Capital, die de failliete winkels van Free Record Shop in België zou overnemen, spreekt tegen dat de onderhandelingen met de curatoren van de winkels zijn afgebroken.

De Belgische curator Peter Verstraeten beschuldigde de geldschieter er vrijdag van "als een dief in de nacht" te zijn vertrokken.

Volgens Hilco gaan de onderhandelingen echter nog gewoon door, maar wordt het bereiken van een overeenkomst wel ''steeds moeilijker door aanhoudende en ongegronde speculatie in de media''.

De suggestie dat Hilco is opgestapt, is ''zeer onjuist'', aldus de onderneming.

Verstraeten en zijn twee collega-curatoren zeiden vrijdag eerder op de dag dat zij Hilco aansprakelijk zullen stellen voor de geleden schade.

Overeenkomst

Hilco sloot eind november met de curatoren een overeenkomst om de winkels tijdelijk te gaan bevoorraden. Een maand later werd door de curatoren gemeld dat er op hoofdlijnen een akkoord was bereikt over een definitieve overname.

Begin januari kondigde Hilco echter een voorlopige sluiting van de Belgische winkels aan omdat onderhandelingen nog niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd.

Schade

De curatoren hebben sindsdien niets meer van Hilco vernomen. ''Ik ben al 25 jaar advocaat. Nog nooit ben ik zo bedrogen geweest bij de afhandeling van een faillissement'', zegt Verstraeten.

Volgens hem heeft Hilco de sleutels van de winkels zonder enige vorm van communicatie teruggestuurd naar de eigenaren van wie Free Record Shop de winkelpanden huurde.

Aan de winkels is volgens Verstraeten bovendien schade ontstaan. Hoeveel de schade precies bedraagt, kan hij niet zeggen. ''Er worden elke dag nog nieuwe ingebrekestellingen gemeld.''

De winkelvoorraad van de Belgische Free Record Shops is verscheept naar Nederland en wordt hier sinds vorige week tegen bodemprijzen verkocht.

Faillissement

De in totaal 68 zaken van Free Record Shop in Vlaanderen en Wallonië gingen in het najaar failliet.

In mei vorig jaar was de Nederlandse tak van de keten al op de fles gegaan. Deze maakte in de zomer in afgeslankte vorm een doorstart met investeringsmaatschappij ProCures als nieuwe eigenaar. ProCures nam toen ook de de Belgische poot over.

Hilco liet vrijdag ook weten dat de curatoren in december ten onrechte naar buiten hebben gebracht dat er al sprake zou zijn van een overeenkomst om Free Record Shop België over te nemen.

Vijf vragen over faillissementen