Juweliersketen Siebel is failliet verklaard. Tegenvallende resultaten deden het bedrijf de das om.

Dit meldt de rechtbank van Amsterdam, die het faillissement uitsprak, dinsdagmiddag. Frits Kemp van Fort Advocaten is aangesteld als curator voor het bedrijf.

"Pogingen vanuit de directie om het bedrijf in afgeslankte vorm voort te zetten, bleken op korte termijn helaas niet realiseerbaar", aldus de rechtbank. "De directie heeft daarom het besluit genomen om het faillissement aan te vragen."

Afgelopen vrijdag werden onverwacht alle 36 winkels en de webshop van Siebel gesloten. Het was toen nog onduidelijk wat er precies aan de hand was. Het bedrijf wilde geen commentaar geven op geruchten dat er al een curator zou zijn aangesteld en dat de sloten van de winkels werden vervangen.

Koninklijke Siebel Juweliers is al ruim honderd jaar een begrip in Nederland. De keten, die in 1912 werd opgericht en sinds vorig jaar het predicaat Koninklijk voert, was naar eigen zeggen marktleider op het gebied van trouwringen. Maar het detailhandelbedrijf had het de laatste tijd moeilijk. ''Tegenvallende resultaten hebben uiteindelijk gezorgd voor het faillissement'', aldus Siebel.

Doorstart

Volgens curator Frits Kemp vielen de verkopen in december erg tegen, waarna de Rabobank een belangrijk krediet opzegde. Dat was voor de directie van Siebel aanleiding om faillissement aan te vragen. Maar er is wel al contact gezocht met mogelijke overnamekandidaten, weet Kemp. ''Er is dus interesse voor een doorstart.''

Er werkten ongeveer 170 mensen bij Siebel. De winkels van de juweliersketen blijven voorlopig waarschijnlijk nog gesloten, vermoedt de curator. De sluiting is gebeurd op initiatief van de Rabobank, die het pandrecht op de juwelenvoorraad van Siebel in handen heeft. De bank is volgens Kemp bang dat het openhouden van de winkels de eigen belangen kan schaden.Achtergrond: Winkels Siebel blijven dicht | Vijf vragen over faillissementen | Siebel Juweliers al honderd jaar een begrip