Woningcorporaties bezuinigen behoorlijk op bouwwerkzaamheden. In 2012 gaven de 377 Nederlandse corporaties hier 9,5 miljard euro aan uit, 5 procent minder dan het jaar ervoor.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van vakblad Cobouw op basis van gegevens van het Centraal Fonds Volkshuisvesting.

Het hardst wordt er gesnoeid in de bouw van nieuwe koopwoningen. De uitgaven hieraan lagen in 2012 zo'n 22 procent lager dan een jaar eerder. 

Woningcorporaties investeerden 4,4 miljard euro in nieuwe huurwoningen. Dat is 100 miljoen euro minder dan in 2011, maar wel 1 miljard euro meer dan in 2010. De nieuwbouw van huurwoningen is goed voor 46 procent van de totale bouwuitgaven.

De uitgaven aan bouwwerkzaamheden vallen deels lager uit doordat bouwbedrijven lagere kosten rekenen. De honderd actiefst bouwende corporaties telden in 2012 in vergelijking met 2010 gemiddeld 6,6 procent minder neer voor een nieuwbouwwoning.

Woningverbetering

Aan woningverbetering wordt al drie jaar minder uitgegeven. Datzelfde geldt voor onderhoud. Vergeleken met 2009 vallen de uitgaven hieraan 12 procent lager uit in 2012.

Vooral op planmatig onderhoud en mutatie-onderhoud wordt beknibbeld. Wel wordt 5 procent meer besteed aan klachtenonderhoud.

Naar verwachting zullen de bouwuitgaven over 2013 harder dalen, aangezien de verhuurdersheffing in dat jaar werd verwerkt in de bouwplannen. Dat heeft bij veel corporaties tot een bouwstop geleid. Concrete cijfers zijn er echter nog niet.