Er is in het afgelopen jaar twee keer zoveel geld opgehaald met crowdfunding dan in 2012. In totaal werd er 32 miljoen euro opgehaald van investeerders.

Er werden 1.250 projecten en ondernemingen mee gefinancierd, zo meldt adviesbureau Douw&Koren dat zich specialiseert in crowdfunding.

“In 2013 zagen we een duidelijke transitie van crowdfunding als innovatief instrument dat wordt ingezet door pioniers, naar crowdfunding als geaccepteerde vorm van financieren”, zegt Simon Douw van Douw&Koren.

“Steeds vaker zijn het ook gevestigde midden- en kleinbedrijven en organisaties die succesvol gebruikmaken van crowdfunding.”

Bedrijven

Bedrijven wisten in totaal 28 miljoen euro te verzamelen via crowdfunding met een gemiddeld bedrag van 75.000 euro. Voor creatieve projecten werd 2,9 miljoen euro opgehaald met een gemiddeld bedrag van 6.000 euro.

Volgens Douw ligt in 2014 de uitdaging bij banken. Die zouden een passende manier moeten vinden om crowdfunding te combineren met bancaire financiering voor ondernemingen.

Lees ook: Crowdfunding: de 15 beste projecten van 2013