De Indiase tak van Koninklijke Kusters Engineering gaat de State Bank of India geldtel- en sorteermachines leveren ter waarde van 25 miljoen euro.

''De gewonnen tender betekent voor ons een grote doorbraak'', zegt topman Pierre Hermans. ''De State Bank of India is de grootste commerciële bank in het land en telt 15.000 kantoren."

Bij de aanbesteding voor de opdracht moest Kusters Engineering concurreren met bedrijven uit onder andere Duitsland, Japan en China.

Het Nederlandse bedrijf is al 20 jaar actief in het land en besloot enkele jaren terug om zich met geldtel- en sorteermachines voor commerciële banken en geld- en waardetransport op nieuwe markten te richten.

Logicash

Op het gebied van geldtransport is Kusters via dochter Logicash al twee jaar actief in het Aziatische land. Inmiddels beschikt het over vijfhonderd voertuigen voor geld- en waardetransport en bedient het zevenhonderd ATM's, net zoveel geldautomaten als in heel Nederland.

Kusters claimt 's werelds grootste leverancier van installaties voor het vernietigen van bankbiljetten en munten te zijn. Wereldwijd maken zeventig centrale banken gebruik van de techniek van Kusters Engineering, onderdeel van Syntech International, om geld te vernietigen. Onder meer de FED, de Centrale Bank van Rusland en de People's Bank of China.

Doorbraak

Ook de flinke groei op het gebied van geldtransport betekent volgens Hermans een doorbraak. ''We zitten nu in India in de hele kringloop van het geld. Van het transport tot het tellen, tot het vernietigen ervan door de centrale bank", zegt hij.

Kusters Engineering India biedt momenteel werk aan meer dan 1800 lokale medewerkers en verwacht ook de komende jaren verdere groei.