
Opnieuw meer winkelpanden leeg
De leegstand is voor het zevende jaar op een rij toegenomen. In het afgelopen jaar groeide de leegstand van 6,4 procent naar 6,9 procent. Er zijn in die periode duizend nieuwe winkels leeg geraakt. Nu worden ruim vijftienduizend panden niet gebruikt.
Locatus spreekt van een "stevige toename" in een jaar met "veel slecht nieuws" over de detailhandel.
"Teruglopende bestedingen, toenemende bestedingen via internet, faillissementen van Free Record Shop en Henk zorgden voor een negatieve stemming in de Nederlandse retail."
Volgens het bureau zijn de regionale verschillen wel groot. In Zuid-Limburg (11,4 procent), de omgeving van Delfzijl (10,9 procent) en Oost-Groningen (10,1 procent) staan relatief de meeste winkels leeg. Volgens Locatus-woordvoerder Gertjan Slob is de relatief grote leegstand in Zuid-Limburg onder meer het gevolg van vergrijzing en leegloop van het gebied.
In de regio Groot-Amsterdam staan veel minder panden leeg. Daar is 3,9 procent van de winkels niet gevuld.
Snel gevuld
De meeste lege etalages worden snel weer gevuld. Van alle leegstaande winkelpanden staat 44 procent minder dan een jaar leeg. Eenderde van de zaken blijft minder dan drie jaar ongebruikt. Zo'n 22 procent blijft langer dan drie jaar ongevuld.
De meeste winkelpanden die leegraken, waren ooit kledingzaken voor vrouwen. Toch vult de modebranche ook relatief weer de meeste panden in. In 2013 kwamen er weer vijfhonderd kledingwinkels bij.
Verder lieten ook videotheken, platenzaken, reisbureaus en softwarewinkels veel lege zaken achter.
Bestaansrecht
Het onderzoeksbureau denkt dat vooral branches getroffen worden die "door moderne technieken hun bestaansrecht dreigen te verliezen".
Toch ziet het bureau ook lichtpuntjes. "Er komt veel leeg, maar er worden evengoed heel veel panden opnieuw ingevuld. Bovendien zien we dat de markt zich aanpast aan de nieuwe realiteit. De sterke groei van het aantal winkelmeters is vrijwel tot stilstand gekomen."