De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), waarin zzp'ers voor de Belastingdienst de aard van hun ondernemerschap vastleggen, zou voor verschillende werkzaamheden gebruikt moeten kunnen worden.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos tegenover NU.nl. Nu is het nog zo dat voor iedere soort activiteit die een zzp'er uitvoert een aparte VAR-verklaring moet worden aangevraagd.

"Er is een groeiende groep mensen die van alles doet om hun inkomen bij elkaar te scharrelen. Zzp'ers zijn vaak niet alleen boekhouder, maar ook muzikant of schilder. Voor hen moet er een soort 'VAR-van-alle-markten-thuis' komen", aldus Vos.

In de huidige VAR raken mensen "verstrikt", denkt Vos. "Die werkt niet, is te groot en ongenuanceerd. Daar hebben ondernemers last van en helemaal geen vertrouwen in."

Het idee is afkomstig uit een inventarisatie die het Kamerlid gehouden heeft in de aanloop naar een nieuwsjaarsdebat tussen zzp'ers en mkb'ers, dat vrijdag plaatsvindt.

Verzekeren

Ook gaat Vos bij verzekeraars polsen of het mogelijk is een kortlopende arbeidsongeschiktheidsverzekering te introduceren. "Dan kunnen bijvoorbeeld aannemers of klusjesmannen voor de duur van hun werkzaamheden bij een bepaalde opdrachtgever verzekerd worden."

"Op de private markt is de arbeidsongeschiktheidsverzekering nu onbetaalbaar", aldus Vos. "De verantwoordelijkheid moet meer bij de opdrachtgever komen te liggen."

Pensioen

Het pensioenfonds voor zzp'ers dat in de maak is, leeft volgens het Kamerlid nauwelijks onder de doelgroep. "Er zijn veel zpp'ers die weinig verdienen en die zijn er helemaal niet mee bezig. Die hebben straks genoeg aan AOW, omdat dat helemaal niet zoveel verschilt van hun huidige inkomsten."

Voor de zzp'ers die wel graag een aanvullend inkomen hebben op hun oude dag, moet er een vrijwillig pensioenfonds komen. Hierin kunnen ze profiteren van het schaalvoordeel, maar hebben ze wel hun eigen rekening.

Toejuichen

Zzp-belangenorganisatie PZO heeft inmiddels laten weten zich in de woorden van Vos te kunnen vinden. "Het is tijd een beter passend alternatief voor de grote groep zzp’ers te ontwikkelen", aldus de organisatie.

Lees meer over zzp'ers op NUzakelijk

Zzp-club juicht VAR-voorstel toe' | Kleine ondernemer zucht onder regeldruk' 'We gaan naar een zzp-maatschappij'