Zzp'ers moeten dezelfde bescherming bij arbeidsongeschiktheid krijgen als werknemers in vaste dienst. Hiervoor moet een basisvoorziening komen.

Dat bepleit de nieuwe hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken Maarten Camps.

"Zzp'ers zijn eigenlijk ondernemers, maar lijken erg op werknemers", zegt Camps. "Het onderscheid tussen ondernemer en werknemer valt steeds meer weg. Het is zaak te kijken hoe we die groepen dichter bij elkaar kunnen brengen, bijvoorbeeld door voor arbeidsongeschiktheid en pensioen één regime af te spreken voor iedereen die werkt." 

Volgens Camps verkleint een dergelijke voorziening de risico's die zzp'ers lopen. "Zzp'ers moeten dit soort zaken nu zelf regelen maar doen dat vaak niet omdat het te duur is."

Voor zo'n basisvoorziening is een omslag in denken nodig, schrijft Camps vrijdag in het economenblad ESB. "De arbeidsmarkt van de toekomst vereist een stelsel dat mobiliteit niet belemmert maar bevordert en waarin ruimte is voor enige keuzevrijheid. Dat betekent ook dat de bestaande niveaus van collectiviteit, solidariteit en risicodeling ter discussie kunnen komen te staan."

Hervormingen

Verder schrijft Camps dat noodzakelijke hervormingen als het beperken van de hypotheekrenteaftrek, vaak te lang vooruitgeschoven worden. Maar in een continu veranderende wereld kan beleid nooit stilstaan, stelt hij.

In zijn ESB-artikel schrijft hij dat er op het gebied van wonen, werken en pensioen al fikse stappen zijn gezet, maar dat dit op meer terreinen zal moeten gebeuren.

Lees ook: Zzp'er betaalt bijstand niet meer uit eigen zak | Lees meer over zzp'ers op NUzakelijk.nl