Veerdienstbedrijf EVT moet per 1 februari de veerdienst van en naar Terschelling stoppen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald in een kort geding dat EVT had aangespannen tegen de Staat.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) besloot half oktober dat de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) niet langer op Terschelling mag varen. De dienst maakt het voor rederij TSM/Doeksen onmogelijk om voldoende te verdienen.

De overheid heeft het alleenrecht voor de verbinding verstrekt aan TSM/Doeksen. De rechter vindt dat de Staat mocht ingrijpen, omdat een goede bereikbaarheid van de eilanden Vlieland en Terschelling van ''zwaarwegend maatschappelijk belang'' is.

Voor de verbinding naar de eilanden geldt een tijdelijke regeling, in afwachting van een onherroepelijke concessie. In die tijdelijke situatie moet TSM/Doeksen zorgen voor een goede verbinding. EVT is medegebruiker, maar mag de veerdienst van TSM niet belemmeren.

EVT is in 2012 gaan varen met een groter schip, dat ook auto's kan vervoeren. Daardoor is het marktaandeel aanzienlijk vergroot en is TSM verlies gaan lijden. Daardoor heeft de overheid terecht ingegrepen, aldus de rechter.

Voortrekken

Het is niet de eerste keer dat EVT zijn pijlen op TSM richt. In 2011 stelde EVT al dat TSM wordt voorgetrokken. Zo zou Doeksen zijn voorgetrokken bij het besluit wie er op Vlieland en Terschelling mogen varen. 

EVT eiste toen twaalf miljoen euro schadevergoeding. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wees toen ook op de regeling dat TSM ook vaart als dit niet rendabel is. Daar hoort volgens haar bij dat het bedrijf voorrang krijgt bij het varen op de Waddeneilanden. 

EVT liet in een reactie weten hoger beroep aan te tekenen. De veerdienst zegt teleurgesteld te zijn dat de rechter "niet wil ingrijpen in het conflict en niet meer tijd wil geven zodat in goed overleg met alle partijen een oplossing kan worden bedacht".

Directeur Erwin Rob van EVT: "Wij geloven nog steeds niet dat de Staat zo mag handelen en laten het hier niet bij zitten. Wij geloven in een goede afloop van deze zaak."