De schuld van aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl bedraagt ongeveer 25 miljoen euro.

Die inschatting maakt curator Erik Eshuis dinsdag tegenover de regionale omroep RTV Noord.

Maandag werd bekend dat Aldel failliet is, ondanks een overbruggingskrediet van 8 miljoen euro van het Rijk en de provincie in oktober.

"Ik ben nog wat verbaasd over de exacte reden dat er in oktober acht miljoen bij is gekomen en dat het bedrijf nu alsnog failliet is gegaan", aldus Eshuis.

Volgens Eshuis wordt er voorlopig nog wel doorgeproduceerd, om de laatste voorraden weg te werken en in de hoop het laatste aluminium te kunnen verkopen.

De curator sluit in theorie niet uit dat zich een overnamekandidaat meldt, en dat het bedrijf een doorstart kan maken, maar veel hoop daarop heeft hij niet. ''Ik vraag me af of iemand het bedrijf wil overnemen, want het probleem van de in vergelijking tot Duitsland hoge energielasten is onopgelost.''

Doorstart

De PvdA laat tegenover de omroep weten alles op alles te zetten om een doorstart te realiseren voor de aluminiumsmelter. Voor de partij is het niet te verteren dat niemand wil investeren in een stroomkabel voor het bedrijf naar Duitsland.

Volgens PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken wordt de regio op deze manier hard geraakt. De PvdA zal hierover een brief sturen naar het kabinet.

Ook wil de partij overleg met minister Henk Kamp van Economische Zaken en met investeerders.

300 medewerkers

Aldel telt driehonderd medewerkers en biedt werk aan nog eens driehonderd mensen bij toeleverende ondernemingen.

De onderneming verkeerde al langer in financiële nood. Het bedrijf was aanzienlijk meer geld kwijt aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland. Een oplossing zou een directe elektriciteitslijn naar Duitsland zijn geweest.

De honderden gedupeerde werknemers van Aldel houden vrijdag een protestmars tegen de sluiting van hun fabriek. Volgens FNV Metaal lopen zij naar het gemeentehuis in Delfzijl waar ze demonstratief een brief van minister Henk Kamp zullen verbranden.