De Nederlandse commerciële vastgoedmarkt groeit voor het eerst in jaren, dankzij de toetreding van buitenlandse investeerders.

Dat schrijft vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle in een maandag gepubliceerd rapport.

Het bedrag aan transacties van commercieel vastgoed komt over dit jaar uit op 4,9 miljard euro, voorziet het adviesbureau. Dat is 17 procent meer dan vorig jaar. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis daalde het bedrag aan transacties steeds.

De buitenlandse investeerders komen vooral uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dat komt volgens Jones Lang LaSalle omdat het vastgoed in Nederland momenteel aantrekkelijk geprijsd is.

Meer vertrouwen

Verbeterende economische vooruitzichten bieden daarnaast meer vertrouwen voor de langere termijn. Het zijn vooral kantoren en logistieke panden die meer buitenlandse investeerders trekken.

De winkelmarkt presteert veel minder. Tot nu dit jaar zijn er 40 procent minder winkels verkocht. Door het slechte economische klimaat en de lage consumentenbestedingen is de leegstand binnen de winkelmarkt opgelopen. Hierdoor is een aantal winkelpanden een stuk minder aantrekkelijk geworden.

Jones Lang LaSalle verwacht een verdere verbetering van het beleggingsvolume in 2014. ''De markt is nu aan het uitbodemen. De prijzen blijven waarschijnlijk nog enige tijd aantrekkelijk'', zegt Sven Bertens, analist bij het bureau. Voor volgend jaar wordt een bedrag van vijf miljard euro aan transacties verwacht.