Sinds 2011 hebben tweehonderd restaurants en andere horecabedrijven vier tot acht boetes opgelegd gekregen omdat het een puinhoop was in de keuken. 

Bij 36 bedrijven was de voedselveiligheid zo ernstig in het geding, dat ze op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdelijk moesten sluiten.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond na het doorspitten van de boete- en sluitingsrapporten van notoire overtreders van 2011 tot en met heden.

Sinds enkele jaren hanteert de NVWA een beleid waarbij restaurants en horecabedrijven die binnen twee jaar voor de derde keer zijn beboet omdat de keuken er te vies is onder de noemer notoire overtreders worden geschaard, waarvoor een speciale aanpak is opgesteld. Die aanpak bestaat onder meer uit inspecties en mogelijke andere stappen als sluiting.

Herpakken

Sommige bedrijven die als notoire overtreder worden aangemerkt, zorgen er al snel voor de boel weer op orde te hebben. Er zijn echter ook bedrijven die zich maar niet herpakken. Zo is het in een restaurant in Den Haag, waar inspecteurs een beschimmelde koeling en vlees waarover maden kropen hebben aangetroffen, sinds 2011 flink mis.

Momenteel wordt nog niet openbaar gemaakt om welke restaurants het gaat. In februari start er een proef met het openbaar maken van de inspectiegegevens van de NVWA bij lunchrooms. Wanneer de gegevens van restaurants openbaar worden, is nog onduidelijk.

Directeur van de Consumentenbond Bart Combé wil dat er bij slechte restaurants een waarschuwingssticker op de deur komt. "Want de inspecteur die daar is geweest gaat daar nooit meer eten, maar de consument gaat daar gewoon weer een hapje eten."