Het Deense Dong Energy wordt volledig eigenaar van drie nog te bouwen Nederlandse windmolenparken door de belangen van partner Scottish and Southern Energy (SSE) daarin over te nemen. 

Dong betaalt SSE 2,3 miljoen euro vooruit. Afhankelijk van het behalen van bepaalde mijlpalen kan door nog eens 12 miljoen euro bij komen, aldus het bedrijf vrijdag.

Het gaat om de parken Den Helder 1, Breeveertien II en West-Rijn die een gezamenlijke capaciteit hebben van maximaal 1050 megawatt.

Met 1 megawatt kunnen circa 1000 huishoudens van energie worden voorzien. Volgens Dong is de aanleg van de parken goedgekeurd door de Nederlandse autoriteiten en zou de bouw tegen het eind van dit decennium kunnen plaatsvinden.

Potentie

''De Nederlandse markt voor windmolens op zee heeft grote potentie'', aldus Dong. Het bedrijf zei verder uit te kijken naar het leveren van een bijdrage aan de Nederlandse ambitie om in 2023 4450 megawatt op te wekken met de windmolenparken.

Die doelstelling, oorspronkelijk opgetuigd voor 2020, werd opgenomen in het Energieakkoord, dat na maanden onderhandelen in september werd ondertekend.

Dong bouwde tot dusver parken met een totale capaciteit van 2000 megawatt in Deense en Britse wateren, waaronder 's werelds grootste park London Array dat een capaciteit heeft van 630 megawatt. Het bedrijf mikt in de strategie voor 2020 op een totaal van 6500 megawatt.