De waarde van de Turkse lira ten opzichte van de dollar en euro is vrijdag gedaald tot een nieuw dieptepunt. Buitenlandse investeerders maken zich zorgen over de escalatie van het corruptieschandaal in het land.

De lira zakte met circa 1 procent tot 0,35 euro. Dat is het laagste niveau ooit. Ten opzichte van de dollar werd de laagste waarde sinds 1981 bereikt.

Turkije is de afgelopen tijd in de ban van een groot corruptieschandaal, dat in verband wordt gebracht met een machtsstrijd binnen de politieke moslimwereld.

Eerder deze week werden 52 mensen gearresteerd, onder wie drie zonen van ministers uit het kabinet van premier Tayyip Erdogan, prominente zakenlieden en regionale bestuurders. De afgelopen dagen ontsloeg de regering een groot aantal mensen in de top van de politie.

Federal Reserve

De politieke onrust versterkt de uitstroom van kapitaal uit Turkije, die mede het gevolg is van de inperking van het steunbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

Het besluit van de Fed om vanaf januari de geldkraan iets minder wijd open te zetten, en het daarmee samenhangende economische herstel in de VS, heeft veel investeerders ertoe aangezet om kapitaal te verschuiven van de opkomende markten naar de VS.

Dit zet naast de Turkse lira ook een groot aantal andere valuta van opkomende landen onder druk.