Woningcorporatie Ymere is er nog altijd niet in geslaagd een nieuwe topman te vinden, omdat het salaris dat bij de functie hoort te laag is. 

Dat stelt Guido van Woerkom, president-commissaris bij de corporatie, vrijdag tegen RTL Z. Meerdere kanshebbers zouden om die reden zijn afgehaakt.

Ymere zit zonder topman sinds Roel Steenbeek begin deze maand vertrok, omdat hij 'de balans tussen werken en privé' wilde herstellen, aldus vakblad Cobouw.

Steenbeek kondigde zijn vertrek in mei aan. Sindsdien hebben de commissarissen met verscheidene kandidaten gesproken, maar telkens zou het salarisplafond een probleem zijn geweest.

De oud-topman verdiende een slordige 250 duizend euro op jaarbasis voor het besturen van de woningcorporaties.

Vanuit Den Haag wordt het inkomen van toplieden in de semipublieke sector sinds begin dit jaar aan banden gelegd. Bij een woningcorporatie met de omvang van Ymere ligt die grens bij een kleine 190 duizend euro.

Stef Blok

Voor woningcorporaties is dat salarisplafond een heikel punt. De verenigingen van bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties daagden eerder met succes dit jaar minister van Wonen Stef Blok (VVD) voor de rechter, omdat ze vonden dat de bewindsman het salarisplafond voor corporatiedirecteuren te sterk had verlaagd. Daarop paste Blok eind vorige maand de regeling aan.