De bijstandsregeling voor het pensioen van zzp'ers is "zeer slecht voor de innovatieve kracht van zzp'ers. En uiteindelijk ook voor Nederland",  zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.

​Zelfstandigen die in de bijstand komen hoeven volgens het recente pensioenakkoord niet eerst hun opgebouwde pensioenvermogen aan te spreken als zij in de bijstand komen. 

Helmers vindt het merkwaardig dat het kabinet hiermee "elke prikkel om doorzettingsvermogen te stimuleren” wegneemt. "De slagkracht van ondernemend Nederland wordt verder onderuit gehaald."

Door zzp'ers te sparen worden de verhoudingen volgens de belangenvereniging scheefgetrokken. 

"Het is niet solidair naar die ondernemers die bereid zijn om wel hun spaargeld te investeren in innovatie en de verdere ontwikkeling van hun bedrijf", zegt Helmers, die vindt dat de financiele risico's juist horen bij het vak. 

Ondernemers die wel garant staan voor die risico's betalen nu via de belastingdienst mee aan het beschermen van zelfstandigen die spaargeld op hun rekening hebben staan. "De selectieve argumentatie van de vakbonden en politici is ronduit schokkend.”