De Nederlandse exportsector drijft voor een veel lager deel op uitvoer naar de opkomende economieën dan het geval is in bijvoorbeeld België en Duitsland. 

Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. 

Gemeten in waarde was Nederland vorig jaar de tweede exporteur binnen de Europese Unie. Wat betreft het aandeel naar grote groeimarkten als China, India, Indonesië en Saudi-Arabië bezet Nederland echter de zestiende plek. 

Met een aandeel van de groeimarkten van tweeënhalf procent scoort de Nederlandse exportsector ook de helft minder dan het EU-gemiddelde van vijf procent. Duitsland heeft veruit het grootste aandeel handel met de groeimarkten, van 8,1 procent. België neemt de zesde plek in met ruim vijf procent. 

Volgens het statistiekbureau komt het grote verschil met de buurlanden doordat het grootste deel van de Nederlandse export wederuitvoer is. Dat betekent dat ingevoerde producten hooguit een kleine bewerking ondergaan en dan weer worden uitgevoerd. Deze producten worden dus niet in Nederland gemaakt. 

Verdubbeling

Nederland heeft de export naar China tussen 2008 en 2012 wel in waarde zien verdubbelen, naar 7,6 miljard euro. Daarmee is het land de belangrijkste groeimarkt wat betreft export. Naar de andere grote groeilanden is in deze periode amper meer uitgevoerd. Naar Indonesië daalde de export zelfs. 

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen