Het aandeel Nederlandse ouderen tussen de 55 en 64 jaar dat ondernemer is of concrete plannen heeft om dat te worden is de afgelopen jaren flink toegenomen.

Viel in 2007 nog 8 procent van de beroepsbevolking in deze groep, vorig jaar is dat gestegen naar 15 procent. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia.

De vijftien procent is verdeeld over 5 procent beginnende ondernemers en 10 procent gevestigde. De toename heeft volgens Panteia meerdere oorzaken. Vlak voor de economische crisis van 2008 waren de vooruitzichten goed voor ondernemers, wat ook ouderen over de streep trok om voor zichzelf te beginnen.

Door de crisis nam de werkgelegenheid af in Nederland, wat in 2011 voor een nieuwe piek in het aantal ondernemers zorgde. Vooral voor oudere werknemers is de kans op een nieuwe baan klein, stelt Panteia in het onderzoeksverslag.

Daardoor kan het ondernemerschap als een al dan niet noodzakelijke uitweg worden gezien. Tot slot is ook sprake van een algemeen stijgende trend wat betreft het aantal ondernemers.

Binnen Europa behoort Nederland tot de landen met het hoogste aandeel oudere ondernemers. Alleen Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben met negentien procent een hoger aandeel. In Denemarken, Frankrijk en Italië is het aandeel startende en gevestigde ondernemers tussen de 55 en 64 het laagst.