Het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zullen steeds vaker met elkaar gaan samenwerken om de wereld te verduurzamen.

Dat zegt Atzo Nicolaï, directeur van chemieconcern DSM tegen NUzakelijk.

"DSM zoekt maatschappelijke organisaties heel bewust op. We moeten het in de toekomst echt van deze samenwerkingsvormen hebben."

Die maatschappelijke organisaties (ngo’s) zijn volgens Nicolaï de missende schakel in de meer gangbare samenwerkingsvormen tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven.

Groen vierkant

"Iedereen heeft het altijd over deze zogenoemde 'gouden driehoek’, maar ik geloof nog meer in het 'groene vierkant’, waarbij ook ngo’s aanschuiven", aldus Nicolaï. "Ngo’s zoeken zelf ook steeds vaker toenadering, die komt niet alleen uit het bedrijfsleven."

Een goed voorbeeld van deze samenwerking is volgens Nicolaï een overeenkomst die het bedrijf vrijdag tekende met Natuurmonumenten, over hergebruik van plantafval zoals riet, gras en snoeihout dat uit de natuurgebieden van Natuurmonumenten komt.

Gist en enzymen

DSM kan de enzymen en gisten leveren die deze plantenresten afbreken tot grondstof voor hoogwaardige biomaterialen, biogas of tweede generatie biobrandstof.

"Wij hebben een lange traditie met gist en enzymen, nog vanuit Gist Brocades, dat in 1998 door DSM werd overgenomen. We weten goed hoe we moeilijk afbreekbare biomassa moeten behandelen", aldus Nicolaï.

Lees het hele interview op NUzakelijk