Vlaanderen spant een rechtszaak aan tegen het Nederlandse Loodswezen, in een poging een miljoenenclaim van tafel te krijgen.

Deze commissie besliste dat de Vlaamse overheid de loodsen 7,9 miljoen euro moet betalen ter compensatie van de te lage tarieven die de Belgen hebben gehanteerd voor het begeleiden van zeeschepen op de Schelde.

Vlaanderen wil die beslissing door de rechter op grond van procedurefouten nietig laten verklaren, zei voorzitter Fred Kuipers van de Regionale Loodsencorporatie Scheldemonden vrijdag.

Rechter

De gang naar de rechter werd bevestigd door een woordvoerster van de verantwoordelijke Vlaamse minister Hilde Crevits (Mobiliteit & Openbare Werken). Zij wilde er niet nader op ingaan.

Kuipers vindt de opstelling van de Vlaamse overheid schandalig. ''De Belgen doen er alles aan om er onderuit te komen''.

Aanvankelijk hadden de Nederlandse loodsen een claim van 12 miljoen euro ingediend, omdat de Vlaamse overheid volgens hen de loodstarieven voor de begeleiding van schepen van en naar de havens van Antwerpen en

Gent sinds 2009 te laag heeft vastgesteld. De commissie besliste dat de loodsen recht hadden op 7,9 miljoen euro ter compensatie.

Regiezitting

De juridische procedure begint maandag met een regiezitting bij de rechtbank in Antwerpen en kan nog maanden in beslag nemen.

160 van de 460 Nederlandse loodsen werken in de Schelderegio. Zij begeleiden ongeveer een kwart van de zeeschepen op de Schelde. De Belgische loodsen doen de rest.