Zorgorganisatie Careyn gaat 650 voltijdbanen schrappen wegens een reorganisatie. Dat heeft een woordvoerder van de zorgorganisatie donderdag gemeld.

Omdat veel werknemers parttime werken, treft de reorganisatie zo'n duizend banen.

Hoeveel mensen er gedwongen worden ontslagen, is nog niet duidelijk. De zegsman schat dat het er enkele honderden zullen zijn. In totaal werken er vijftienduizend mensen bij Careyn.

De banen gaan vooral verdwijnen bij de ondersteunende afdelingen, aldus een woordvoerder. "De kwaliteit van de zorg is zo veel mogelijk gewaarborgd." Het bedrijf wil schoonmaak en technisch onderhoud zo veel mogelijk uitbesteden.

Careyn is het niet eens geworden met de bonden over een sociaal plan. Het bedrijf heeft daarom zelf eenzijdig een plan opgesteld. Daaronder krijgen boventallige medewerkers twaalf maanden inkomensgarantie. De bonden wilden een langere periode. In ruil daarvoor biedt Careyn wel onbeperkte begeleiding naar een nieuwe baan.

Bezuinigen

De zorgorganisatie heeft vestigingen in Zuid-Holland, Breda en de regio Utrecht. Vanwege de hervormingen van de langdurige zorg moet Careyn bijna 25 miljoen euro bezuinigen, laat de organisatie weten.

Een van de maatregelen die Careyn neemt is het sluiten van acht verzorgingstehuizen. Volgens de woordvoerder is dat het directe gevolg van kabinetsplannen om het aantal verzorgingshuizen in Nederland af te bouwen. Het kabinet wil namelijk dat mensen langer thuis blijven wonen.

In die te sluiten locaties worden per direct geen nieuwe bewoners meer toegelaten. Volgens de woordvoerder kunnen de huidige bewoners zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. "Pas als de leefbaarheid in het geding is, gaan we eventueel kijken naar verhuizen."

Mokerslag

Abvakabo FNV is niet blij met met de ontslagen. ''Deze mokerslag mogen we niet accepteren'', zegt voorzitter Corrie van Brenk.

''We kennen Careyn ook omdat ze daar een paar directeuren hebben die in onze lijst van grootverdieners staan. We willen weten wat daar precies aan de hand is. Ze moeten echt eerst de eigen zaakjes op orde hebben voordat ze zomaar de zorg afbreken'', aldus Van Brenk.

Volgens Van Brenk sorteert Careyn voor op plannen die nog niet door het parlement zijn. ''Zij zijn de zoveelste. Onze vakbond krijgt elke dag berichten van ontslagen. Dat is onacceptabel. Stel dat de afbraakplannen van het kabinet doorgaan in 2015, dan gaan er meer dan honderdduizend zorgbanen verloren'', aldus de Abvakabo-voorzitter. Van Brenk roept het parlement op om het kabinet terug te fluiten.

Lees ook: Weer ontslagen in de zorg