In de reisbranche zijn nog steeds aanbieders actief die niet helder zijn over de prijs van accommodaties, pakketreizen en vliegtickets.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft afgelopen maanden ruim 200 signalen ontvangen over bedrijven die hun prijzen niet goed vermelden. Dat maakte de toezichthouder donderdag bekend.

Sommige aanbieders voegen pas laat in het boekingsproces kosten, die onvermijdbaar zijn, toe. ''Posten als verplichte schoonmaakkosten, lokale heffingen en diverse andere onvermijdbare kosten die voor een fors hogere totaalprijs zorgen, worden pas op een laat moment vermeld.''

Volgens ACM wordt de onderlinge concurrentie tussen aanbieders van reizen hierdoor verstoord en de toezichthouder zegt daarom streng te zullen optreden.

De instantie wacht geen meldingen af en gaat zelf controleren of alle kosten bij het boeken van een reis op een website direct duidelijk zichtbaar zijn.

Reisorganisaties zijn al langer verplicht om onvermijdbare toeslagen en bijkomende kosten in de basisprijs op te nemen, maar een kwart doet dat volgens de toezichthouder nog altijd niet. Het gaat om ticketverkopers, sites waar reizen worden geboekt, vakantieparken, online reisbureaus en touroperators.