Banken verwachten dat 20.000 tot 60.000 bedrijven op 1 februari niet klaar zijn voor de overgang op het nieuwe Europese rekeningnummer IBAN.

De gevolgen kunnen groot zijn, aangezien banken vanaf 1 februari geen betaal- en incasso-opdrachten met oude rekeningnummers mogen accepteren.

De invoering van IBAN is onderdeel van de komst van SEPA, een gezamenlijke Europese betaalmarkt.

Volgens Bernard Juffermans, programmamanager SEPA Nederland, kunnen de problemen beperkt blijven. "Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om hun klant een factuur of een nieuwe acceptgiro geschikt voor IBAN te versturen."

Onder de bedrijven die niet klaar zijn voor de nieuwe Europese betaalmarkt zitten vooral kleinere mkb-bedrijven, kleine gemeenten en verenigingen.

Chaos

Juffermans verwacht geen chaos, aangezien het merendeel van de 1,2 miljoen Nederlandse bedrijven wel de overstap naar IBAN afgerond heeft voor 1 februari. "Maar als er landelijke chaos dreigt te ontstaan, grijpen we in."

Hij vreest wel voor toestanden in Frankrijk en Duitsland die ook geen gebruik hebben gemaakt van de uitstelmogelijkheid van twee jaar, maar waar veel meer bedrijven nog niet klaar lijken te zijn voor de overgang.

In Nederland bestaat het International Bank Account Number uit 18 tekens. In andere Europese landen kan het nieuwe bankrekeningnummer langer zijn. In Malta bestaat het rekeningnummer uit maar liefst 34 tekens.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen ondernemingen op om haast te maken met overstappen naar de nieuwe betaalregelingen. "De tijd om conversie te regelen is kort, maar het moet wél gebeuren  om te kunnen doorgaan met betalen en betaald worden", aldus de organisaties in een gezamenlijke verklaring.