De meeste zzp'ers hebben in 2012 geen verbetering gezien. De omzet blijft voor het tweede jaar op rij onveranderd.

Ook dit jaar moeten zzp'ers zich weer flink inzetten om hun verdiensten op peil te houden. Dat blijkt dinsdag uit een meting van onderzoeksbureau Panteia onder 3.000 mensen in het zzp-panel.

Ruim de helft van de zzp'ers boekte in 2012 een omzet tot 50.000 euro. Een op de drie realiseerde een omzet tot 25.000 euro. 22 procent weet echter meer dan 100.000 euro om te zetten, waarvan 2 procent zelfs meer dan 500.000 euro. 

Opdachtgevers

Een grote meerderheid verdient zijn geld bij meer dan tien opdrachtgevers. De tarieven die zelfstandigen rekenen liggen op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Het inkomen dat zelfstandigen met hun bedrijf verdienen is ook onveranderd ten opzichte van het voorgaande jaar. Een op de vier ondernemers verdient met het bedrijf een gemiddeld netto maandinkomen van minder dan 1.250 euro. Een op de vijf verdient met het bedrijf meer dan 3.000 euro per maand.

Ondernemers in de ict en andere zakelijke dienstverleningssectoren hebben vaker dan gemiddeld een hoog inkomen. In de handel, horeca, reparatie en overige dienstverlening wordt minder verdiend.

Baan

Bijna drie kwart van de zelfstandigen heeft geen andere inkomstenbron naast de eigen onderneming. Gemiddeld is het inkomen uit de onderneming goed voor 86 procent van het persoonlijk inkomen en 61 procent van het gezinsinkomen. Andere inkomstenbronnen zijn een baan of een aanvullende uitkering in de vorm van pensioen of ww.

Voor een op de twee huishoudens is het inkomen uit de onderneming onmisbaar. Als dat wegvalt, kunnen zij niet meer in hun levensonderhoud voorzien.

Iets minder dan de helft van de zelfstandigen zet een deel van het inkomen uit het bedrijf opzij voor de oude dag. Gemiddeld is dat 5 procent van het inkomen. Het populairst is hierbij een spaar- of beleggingsrekening, gevolgd door een lijfrentepolis. Een pensioenfonds, fiscale oudedagsreserve en banksparen zijn minder in trek.

'We gaan naar een zzp-maatschappij' | 'Pensioenfonds zzp'ers in de maak' | Lees meer over zzp'ers op NUzakelijk