Werkgeversvereniging MKB-Nederland ziet mogelijkheden in een nog op te richten Nederlandse Investeringsinstelling (NII).

Dat maakt de organisatie dinsdag bekend. Volgens MKB-Nederland-voorzitter Michael van Straalen kan zo'n instelling de financieringsproblemen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) wegnemen.

Het mkb heeft sinds het uitbreken van de financiële crisis moeite om aan krediet te komen.

Banken hebben voor veel geld aan probleemleningen op de balansen staan en zijn daardoor terughoudend met het verstrekken van nieuw krediet.

Woensdag vergadert de Tweede Kamer over de oprichting van de Nederlandse Investeringsinstelling (NNI).

Volgens Van Straalen is een nationaal investeringsfonds belangrijk "omdat het vraag naar goede investeringen door institutionele beleggers en aanbod bij elkaar brengt, en zo een flinke impuls kan geven aan woningbouw, infrastructuur en zorg." 

Onzeker

De mkb-voorman wijst er ook op dat er nog veel onzekerheid is bij beleggers over dit beleggingsproduct.

"Er is simpelweg geen kennis over rendementen en risico's. Het zou goed zijn als alle betrokkenen zoals het ministerie van Economische Zaken, MKB-Nederland, banken, pensioenfondsen, participatiemaatschappijen en bedrijfsleven uitdragen dat het mkb zichtbaar en aantrekkelijk is om in te investeren", aldus Van Straalen.

Pensioenfonds

Er wordt, ook door banken, steeds vaker naar andere investeringsmanieren gekeken. Onlangs maakte ABN Amro bekend met een pensioenfonds in gesprek te zijn over een gezamenlijke financiering van bedrijven.

De samenwerking maakt het mogelijk dat beide instellingen opbrengsten en risico's samen delen waardoor er meer ruimte moet ontstaan om leningen aan te gaan. 

Lees meer over het mkb op NUzakelijk