Het is de vraag of essentiële materialen zoals fosfaten, zilver en wolfraam over vijftig jaar nog vrij voorhanden zijn.

Dat stelt Alexander Collot d'Escury, CEO van tapijtenfabrikant Desso in de interviewreeks over leiderschap in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

"Als we willen groeien, moeten we verantwoord omgaan met de beperkte bronnen die er op de wereld zijn", zegt Collot d'Escury

Hij pleit er ook voor om niet duurzame goederen zoals olie, zwaarder te belasten.

"We kunnen wel met olie werken, maar niet zoals we dat nu doen door het weg te gooien, op plekken waar we niet meer bij komen."

Afvalverbranding

Collot d'Escury vindt ook afvalverbranding onverantwoord. "Je moet materialen hergebruiken in plaats van ze te verbranden. Je moet samenwerken, want afvalproducten voor de een, zijn grondstoffen voor de ander."

Een manier om te zorgen dat zijn eigen producten niet op de stortplaats terechtkomen, is door tapijten te leasen. "Zo weten we zeker dat onze producten niet worden verbrand maar hergebruikt. Wij willen zo een antwoord geven op de beperking van de grondstoffen die we hebben", zegt Collot d'Escury.

Bekijk hier het hele interview:

Besparen

De Desso-topman haalt een onderzoek van adviesbureau McKinsey & Company naar voren waarin staat dat er veel geld kan worden bespaard met het hergebruik van materialen, het zogenoemde circulaire model.

"Jaarlijks is dit zo'n 630 miljard dollar, oftewel 3,8 procent van het Europees bruto binnenlands product. Dat zou een antwoord op de crisis kunnen zijn", aldus Collot d'Escur.

Dit is het achttiende interview in de serie MVO Leiderschap, een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview).