Ruim een kwart van de ondernemers denkt flexwerkers eerder te laten gaan, na de invoering van nieuwe ontslagregels.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van TNS Nipo en zakenkrant Het Financieele Dagblad (FD).

Halverwege 2014 gaan de nieuwe regels in. Vanaf dan moeten flexwerkers niet meer na drie, maar al na maximaal twee jaar een vast contract krijgen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopt dat flexibele krachten op deze manier sneller kans maken op een vast contract.

Niet in dienst

Maar uit de peiling blijkt dat slechts 4 procent van de ondernemers van plan is om zijn flexwerkers na twee jaar in vaste dienst te nemen. 

"Voor de flexwerkers gaat het dus niet werken", zegt onderzoeker Tim de Beer van TNS Nipo tegen de krant. Ondernemers geven aan dat ze na 23 maanden makkelijk van hun flexwerkers afkomen en dat ze zo weer vervanging kunnen vinden.

Zo denken ze overigens niet over onbetaalde stagiaires. "Daar zijn ze behoorlijk kritisch over. Een van hen noemt het zelfs slavenhandel. Maar ze vinden ook dat het concurrentieverstorend werkt, bijvoorbeeld ten aanzien van zzp'ers", laat De Beer aan FD weten.

Makkelijker ontslag

De Beer meldt dat ondernemers overwegend positief zijn over de veranderingen in het ontslagrecht. Een kleine meerderheid vindt dat de aangepaste ontslagregels het makkelijker maken om werknemers te ontslaan.

Eerder zeiden juristen juist te verwachten dat er meer en langere ontslagprocedures bij de rechter uitgevochten zullen worden. In de peiling is 8 procent van de ondernemers het met deze voorspelling eens.

Humeur van ondernemers

TNS Nipo en FD meten maandelijks het humeur van ondernemers. In december verbeterde de index van -13 naar -9.

Ondernemers zijn positiever over mogelijke opdrachten, de omzet, verkoopprijzen en hun winst. Maar ze hebben minder vertrouwen in de ontwikkeling van de inkoopprijzen, personeelskosten, huurprijzen en hun mogelijkheden om krediet aan te vragen.