We gaan naar een zzp-maatschappij, maar dat moet wel goed geregeld worden. 

Dat zegt Jacqueline Zuidweg, onderneemster en schaduwminister van werk & inkomen in het 'kabinet' van Hans Biesheuvels ondernemersclub ONL, tegen NUzakelijk.

"Er zijn 800.000 zzp'ers in Nederland. Het is een enorme en groeiende groep en iedereen kent wel een of meerdere zelfstandigen. Zzp'ers zijn helemaal van deze tijd."

Zuidweg, die eigenlijk liever door het leven zou gaan als schaduwminister van zzp'ers, hekelt dan ook de overbescherming van werknemers. "Ondernemers worden bijvoorbeeld  tot tien jaar lang aansprakelijk bij ziekte, dus niemand durft meer risico te nemen en personeel aan te nemen."

Schijn

De discussie over schijnzelfstandigheid mag wat Zuidweg betreft van tafel geveegd worden. "Dat is zo’n onzin, met dat regeltje dat je minimaal drie opdrachtgevers moet hebben. Je krijgt vanzelf meer beweging op de arbeidsmarkt als het ontslagrecht heel veel soepeler wordt en je niet meer zo moeilijk van je werknemers af komt."

Er moet meer erkenning komen voor zzp'ers, zo vindt Zuidweg. Zo zou er meer haast gemaakt moeten worden met het flitsfaillissement voor kleine zelfstandigen. "De huidige faillissementswet dateert uit 1897, daarin is niets mogelijk voor de kleine zelfstandige", aldus Zuidweg

Lees het hele interview op NUzakelijk