Garnalenhandelaar Heiploeg heeft definitief besloten in beroep te gaan bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg tegen de boete van 27 miljoen euro.

Deze kreeg het Nederlandse bedrijf uit het Groningse Zoutkamp vorige week door de Europese Commissie opgelegd wegens het maken van prijsafspraken over noordzeegarnalen.

In een vrijdag uitgegeven verklaring zegt Heiploeg daarnaast de juridische mogelijkheden te onderzoeken om ''de eventuele schade te verhalen op personen die destijds verantwoordelijk waren''.

Het bedrijf wil dit niet nader toelichten. ''Zolang de beroepsprocedure loopt, zal Heiploeg geen inhoudelijke reactie geven'', staat in de verklaring.

Kartel

Heiploeg, de grootste garnalenleverancier van Europa, gaf volgens de Europese Commissie leiding aan een kartel dat jaren actief is geweest. Bij dit kartel waren twee andere Nederlandse garnalenbedrijven en een Duitse onderneming betrokken.

Kok Seafood uit Enkhuizen moet een boete betalen van 0,5 miljoen euro, het Duitse Stührk 1,1 miljoen euro. Klaas Puul uit Volendam bracht het kartel in Brussel aan het licht en kreeg clementie.

Het kartel was tussen juni 2000 en januari 2009 actief. Heiploeg en Klaas Puul waren al die tijd erbij betrokken, Kok Seafood en Stührk voor een kortere periode.

De bedrijven spraken met elkaar prijzen af en verdeelden de verkoopvolumes van noordzeegarnalen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De afspraken van het viertal werkten direct door in de verkoopprijs voor de EU-consumenten.