De beveiligings- en opsporingsbranche heeft in het derde kwartaal van 2013 minder omgezet dan een jaar eerder.

Zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert.

De beveiligingsbranche had 1,8 procent minder omzet in het derde kwartaal van 2013. Hiermee daalt de omzet voor het tweede achtereenvolgende kwartaal. Dit is een omslag in de branche, die in de negen kwartalen hiervoor de omzet zag toenemen.

De prijzen die de beveiligingsbranche rekent, stijgen sinds 2009 onafgebroken. Maar sinds 2011 is de stijging aanzienlijk lager dan in de voorgaande jaren. De toename van 1,6 procent in het derde kwartaal van 2013 was ruim een procentpunt lager dan de inflatie. Dit onderstreept dat de branche het moeilijk heeft, aldus het CBS.

Op 1 januari van dit jaar zijn er volgens het CBS 2500 bedrijven actief in de beveiligingssector. Dit is 23 procent meer dan in 2009. Toch nam de werkgelegenheid in de branche juist af. Van 45 duizend werkzame personen in 2009, naar 42 duizend in 2011.

Alarmsystemen

Volgens het CBS speelt vooral de beveiliging via alarmsystemen een steeds grotere rol. Doordat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van elektronische beveiligingsoplossingen, worden beveiligers minder vaak ingezet.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen