Veel tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten geven gegevens over de kosten en opbrengsten van hun praktijk niet, onvolledig of foutief door.

Daarover klaagt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag. Om de tarieven voor de mondzorg te bepalen, heeft de NZa deze gegevens nodig van aanbieders van mondzorg. Maar het verzamelen verloopt moeizaam.

Onderzoeksbureau Deloitte benaderde voor een steekproef 900 aanbieders uit de mondzorg. Bij enkele honderden praktijken waren de antwoorden over kosten en opbrengsten onvolledig.

De meesten van hen leverden desgevraagd de gegevens alsnog volledig in, maar acht mondzorgaanbieders deden dat niet. Zij moeten een dwangsom betalen die kan oplopen tot 20.000 euro.

Gegevens

Tientallen tandartsen hebben ook onjuiste of onrealistische gegevens aangeleverd, meldt de NZa. Zij moeten alsnog de goede gegevens leveren. Gebeurt dat niet, dan kan de NZa maatregelen nemen.

Het onderzoek loopt op deze manier vertraging op, zegt een woordvoerster. ''Blijkt uit het onderzoek dat de tarieven omhoog moeten, dan hebben tandartsen straks lange tijd te weinig verdiend. Blijkt dat de tarieven omlaag moeten, dan hebben patiënten te lang te veel betaald.''