De economische samenwerking tussen Israël en Nederland is goed, maar  kan veel beter.

Dat zegt Haim Divon, de Israëlische ambassadeur in Nederland, in een interview met NUzakelijk.

"Wanneer ik aan Nederlandse ondernemers vraag: 'doen jullie ook zaken met Israël?' Kijken ze me aan alsof ik gek ben", zegt Divon.

Volgens de ambassadeur denken veel Nederlanders dat Israël enkel een oorlogsgebied is en doen zij daarom geen zaken. "Maar dan ken je de feiten niet", zegt hij.

"Israël is het tweede land in de wereld als het gaat om het aantal start-ups, in de internationale ruimtevaarttechnologie behoren onze wetenschappers tot de absolute top. Waarom weten zo weinig mensen dat?", vraagt Divon zich af.

"Iedereen verwacht van mij dat ik altijd over het conflict met de Palestijnen praat, maar we zijn ook een start-up-land."

Rutte

Premier Mark Rutte gaat van 7 tot en met 9 december met een handelsdelegatie naar Israël en de Palestijnse gebieden om de goede betrekkingen tussen beide landen te benadrukken.

Samen met de ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) reizen er ook afgevaardigden van rond de zeventig Nederlandse bedrijven en ongeveer vijftien kennisinstellingen mee. VNO-NCW-voorman Bernhard Wientjes vertegenwoordigt ook een groot deel van de werkgevers.

Innovatie

Dat zegt volgens Divon veel over het karakter van deze reis. "Rutte gaat niet alleen naar Israël om te spreken over de vredesonderhandelingen of om heilige plekken te bezoeken, maar vooral om te laten zien dat Israël en Nederland de handelsrelatie willen benadrukken. Het eerste waar hij over begon is innovatie", zegt Divon.

De premier bezoekt wel het officiële herdenkingsmuseum voor de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog waar hij ook een krans zal leggen.

Rutte ontmoet tijdens zijn verblijf in het Midden-Oosten onder andere de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Volgens Divon is het belangrijk dat zij spreken over de kansen die er liggen voor de twee landen. "Israël exporteert meer naar Nederland dan naar Duitsland", aldus Divon.

Lees het hele interview op NUzakelijk