De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) komt voor zondag met een nieuw gaswinningsplan voor het veld in Groningen. De NAM moest met een nieuw plan komen omdat in januari bleek dat de aardbevingen die door de gaswinning worden veroorzaakt veel krachtiger kunnen worden dan gedacht.

Zondag loopt een deadline af die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) had gesteld. Voor die datum moeten het plan en onderzoeken naar de gaswinning bij hem binnen zijn, zodat hij een oordeel kan vellen over hoe het verder moet met de gaswinning.

In het vorige plan, uit 2007, werd er nog van uitgegaan dat de aardbevingen maximaal een kracht van 3,9 op de schaal van Richter kunnen hebben. In januari werd duidelijk dat ze in kracht kunnen toenemen tot 5.

De NOS concludeerde vorige week na het inzien van mailverkeer van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, het Staatstoezicht op de Mijnen en het ministerie van Economische Zaken dat zelfs aardbevingen met een kracht van 6 niet worden uitgesloten.

Onvrede

In Groningen bestaat veel onvrede over de bevingen. Er gaan veel stemmen op voor het dicht- of terugdraaien van de gaskraan.

Dit jaar verwacht de NAM de hoogste hoeveelheid gas in jaren uit het veld te halen. Tot nu toe is 39 miljard kuub uit het veld gehaald en als die ontwikkeling doorzet wordt dit jaar minstens vijftig miljard kuub uit het veld gehaald. Vorig jaar werd nog 48 miljard kuub gewonnen.

In de jaren zeventig werd jaarlijks nog meer dan tachtig miljard kuub gas uit het veld gehaald. "Toen dacht de regering nog dat gas door alternatieven zoals kernenergie snel overbodig zou worden en moest het veld dus zo snel mogelijk leeg", zegt de woordvoerder.

"Toen dit niet het geval bleek, is de winning teruggeschroefd en werd besloten eerst uit de kleinere velden te winnen en dit veld voor latere generaties te sparen. Nu die kleinere velden op raken, stijgt de winning uit het grotere veld in Groningen."