De Deutsche Bank heeft een regeling getroffen met de meeste ondernemers die zich door de Duitse bank in de kou gezet voelden.

Dat maakt Deutsche Bank vrijdag bekend. De bank wil af van kleinere bedrijven en zich meer richten op grotere, exporterende ondernemingen. Maar veel ondernemers konden niet bij de bank weg, tenzij ze hoge overstapkosten voor hun leningen betaalden.

In de nieuwe regeling kunnen zo’n vierduizend klanten met een langlopende lening alsnog bij Deutsche Bank blijven. Van de overige 14 duizend - van in totaal 23 duizend - klanten die niet meer bij Deutsche Bank terecht konden, heeft eind dit jaar 97 procent een nieuwe bank gevonden of in overleg een regeling getroffen over het opheffen van de rekeningen.

Met de resterende groep van circa 400 klanten verwacht Deutsche Bank volgend jaar tot een passende oplossing te komen.

Verheugd

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland reageert verheugd op het bericht van Deutsche Bank. De afgelopen maanden heeft de organisatie in overleg met Deutsche Bank geprobeerd een oplossing te vinden voor gedupeerde ondernemers. Die lijkt er nu dus te zijn.

Maar MKB-Nederland houdt Deutsche Bank wel scherp in de gaten. “Wij gaan ervanuit dat Deutsche Bank geen enkele klant in de kou laat staan en de resterende groep van ongeveer 400 klanten ook aan een passende oplossing helpt. Indien nodig stappen we opnieuw naar Deutsche Bank.”

Nederlandse markt

In 2010 zette Deutsche Bank een grote stap op de zakelijke Nederlandse markt door voor 700 miljoen euro een aantal onderdelen van ABN Amro te kopen.

Het afstoten van deze ABN Amro-onderdelen was een voorwaarde van eurocommissaris Neelie Kroes voor toestemming voor de overname van ABN Amro door Fortis. 

Kantoren

Door de 'strategische heroriëntatie' sluiten in de loop van volgend jaar ook vijf lokale kantoren van Deutsche Bank in Nederland. Daardoor zouden naar schatting circa 120 mensen hun baan verliezen.

Het gaat om de vestigingen in Utrecht, Zwolle, Den Haag, Groningen en Arnhem. De Duitse bank gaat haar Nederlandse klanten voortaan bedienen vanuit drie regiokantoren, in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.