H&M en WE verkopen voorlopig geen kledingstukken van angorawol. De winkelketens reageren daarmee op een video waarin te zien is hoe de wol in China van gillende angorakonijnen af wordt gescheurd.

Het Zweedse H&M wil zich ervan vergewissen dat de wol in hun kledingstukken diervriendelijk is geproduceerd. De keten laat donderdag in een persverklaring weten zelf al regelmatig controles uit te voeren bij de leveranciers van angorawol. Die worden nu geïntensiveerd.

WE zegt in een verklaring 'geschokt' te zijn door de beelden van de angoraproductie. De Nederlandse keten stopt met de verkoop tot een onafhankelijke partij heeft vastgesteld dat de angorawol in WE-kleren diervriendelijk is gewonnen.

Het bedrijf kondigt verder aan angora en dierenwelzijn op te nemen in de gedragscode voor leveranciers. WE zegt op de naleving hiervan streng te gaan controleren, "zodat klanten erop kunnen vertrouwen dat dat de producten van WE gemaakt zijn op een mens- en dierwaardige wijze".

Klanten die in het verleden bij H&M een angoratrui hebben gekocht mogen die terugbrengen. Zij krijgen dan het aankoopbedrag vergoed. WE heeft daar geen besluit over genomen.