Europese bedrijven moeten beter beschermd worden tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van bedrijfsgeheimen.

De Europese Commissie deed donderdag voorstellen om binnen de EU bestaande regels hierover gelijk te trekken.

Zo wil Brussel dat het voor slachtoffers simpeler wordt verhaal te halen bij bijvoorbeeld een rechter. Daarvoor is een gemeenschappelijke definitie van wat een bedrijfsgeheim is, nodig. Bovendien moeten slachtoffers makkelijker schadevergoeding kunnen krijgen. Ook moeten producten die inbreuk maken op bedrijfsgeheimen sneller van de markt gehaald kunnen worden, meent Brussel.

Uit onderzoek is gebleken dat er bij een op de 5 bedrijven in de afgelopen 10 jaar zeker één keer is geprobeerd om bedrijfsgeheimen te ontfutselen.

Volgens een andere recente studie stijgen deze aantallen. In 2013 deed een op de vier ondernemingen melding van diefstal van informatie, in 2012 was dit nog 18 procent.

Verschillen

Op dit moment bestaan er binnen de EU-landen nog verschillen tussen de wetgeving over het beschermen van bedrijfsgeheimen. Sommige landen hebben er helemaal geen specifieke wetgeving over.

Bedrijven vinden de wetgeving van andere lidstaten volgens de Europese Commissie moeilijk te begrijpen en moeilijk toegankelijk wanneer zij slachtoffer worden van de diefstal.

Het huidige versnipperende systeem heeft volgens de Europese Commissie een negatief effect op de samenwerking binnen de EU.