De omzet van de horeca is met 1,9 procent toegenomen in het derde kwartaal. Vooral hotels presteerden goed, met een plus van 6,7 procent. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Hoewel de omzet toenam in de sector als geheel, daalde het volume met 0,4 procent. De prijzen stegen met 2,3 procent.

In alle horecabranches werd in het derde kwartaal meer omgezet dan een jaar eerder, met uitzondering van cafés. Deze zagen hun omzet voor het zesde achtereenvolgende kwartaal krimpen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Het volume in cafés nam met 8 procent af, terwijl de prijzen met bijna 4 procent stegen. Consumpties waren vooral prijziger door verhogingen van btw en accijns. 

Restaurants en cafetaria's boekten wel meer omzet. Hier stegen de prijzen gemiddeld met 2 procent. Eetgelegenheden profiteerden vooral van de zomermaanden juli en augustus. 

In het tweede kwartaal noteerden horecabedrijven op jaarbasis al een omzetplus van 0,7 procent. De restaurants boekten toen de grootste omzetgroei met 3,8 procent.

De prijzen stegen met 1,8 procent en het volume met 1,9 procent. Dat het met de restaurants beter gaat, is mogelijk het gevolg van de relatief vele acties die ze klanten aanbieden.