Werkgeversorganisatie MKB-Nederland noemt de oproep van vakbond FNV om met een loonsverhoging van 3 procent uit de crisis te komen 'cynisch'.

Dat laat MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen woensdag aan NU.nl weten.

"De kosten van ondernemers zijn al torenhoog en dan wil de FNV dit er nog eens bovenop. Het kan voor bedrijven het zetje zijn om over de rand te vallen of hun exportkansen te verspelen", zegt Van Straalen.

FNV-voorman Ton Heerts zei eerder op de dag tegen NU.nl dat het mkb hun looneis zou moeten omarmen. "De lonen zijn achtergebleven bij de inflatie. Om het consumentenvertrouwen aan te jagen is loonsverhoging nodig", zei Heerts.

Een hoger loon moet volgens de FNV-voorman leiden tot een betere koopkracht waardoor consumenten meer te besteden hebben.

Maar Van Straalen vindt dit te kort door de bocht: "Koopkrachtverbetering prima, maar laten we dan eens kijken naar de loonkosten die bovenop de brutolonen komen: de werkgeverspremies voor pensioenen, WW, arbeidsongeschiktheid en Zorgverzekeringswet. Die moeten omlaag en de vraag is of de bonden daarvoor te vinden zijn", aldus Van Straalen