Nederland is Mexico voorbijgestreefd als grootste tomatenexporteur ter wereld. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad vrijdag uit de meest recente exportcijfers. 

De Nederlandse land- en tuinbouwsector verkocht vorig jaar voor ongeveer 1,8 miljard dollar (ruim 1,3 miljard euro) aan tomaten over de grens, terwijl Mexico 'slechts' voor 1,7 miljard dollar exporteerde.

De twee grootmachten op het gebied van de tomatenhandel worden op gepaste afstand gevolgd door Spanje, dat voor 1,2 miljard dollar aan tomaten uitvoert.

In de resterende landen uit de top vijf, Turkije en Frankrijk, wordt niet meer dan vierhonderd miljoen euro aan de buitenlandse handel in tomaten verdiend.

Wereldspeler

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) heeft in de ochtendkrant louter lovende woorden voor de veroverde koppositie.

"Nederland is een wereldspeler op het gebied van land- en tuinbouw", aldus de bewindsvrouw. "Uit deze cijfers blijkt wel dat de tomatensector goed bezig is."

Wasserbombe

De populariteit van de Nederlandse tomaat is opvallend, aangezien met name Duitsland het product lange tijd als 'Wasserbombe' wegzette.

Duitse consumenten lieten de tomaat van Hollandse bodem massaal links liggen, omdat de rode vrucht niet meer dan 'gesneden water' zou zijn. Nederlandse telers kwamen daarop met onder meer de trostomaat, die snel aan populariteit won.