Free Record Shop vraagt faillissement aan voor zijn Belgische vestigingen. Dat maakt de keten dinsdag bekend.

Zo’n 230 banen bij 68 winkels gaan bij een faillissement verloren. De medewerkers, vakbonden en leveranciers zijn daarover dinsdagochtend ingelicht.

Er is niet genoeg winkelvoorraad om de winkels open te houden. Het consumentenvertrouwen valt tegen en de Free Record Shop kon geen aangepaste leveringsvoorwaarden krijgen. Vooral de Belgische winkels zijn daardoor "in zwaar weer" gekomen.

"De organisatie restte niets anders dan de aanvraag van het faillissement vanochtend in te dienen", laat Free Record Shop weten. 

Doorstart

De organisatie hoopt een doorstart te kunnen maken, zodat zoveel mogelijk winkels open kunnen blijven. Zo probeert Free Record Shop banen te behouden.

Volgens een woordvoerder is er op dit moment hierover al contact tussen ProCures en de kapitaalkrachtige Britse investeerder Hilco. De gesprekken bevinden zich nog een oriënterende fase.

Afgelopen juli werd het Belgische deel nog overgenomen door Fresh Entertainment Holding. Het Nederlandse deel van Free Record Shop ging failliet en maakte een doorstart in afgeslankte vorm.

Nederland

De faillissementsaanvraag is ingediend bij de rechtbank in Antwerpen. Een mogelijk faillissement heeft geen gevolgen voor de filialen in Nederland en Luxemburg.

Vorige week werd bekend dat Roland van Geest, de in juli aangestelde topman van FRS, deze maand al weer is opgestapt. Hij zou zelf hebben besloten zijn functie neer te leggen. Van Geest is opgevolgd door de Belg Marc Leemans.

De winkelketen telt nu nog 49 winkels in Nederland en 3 in Luxemburg.