Investeerders Marcel Boekhoorn, Edward van Kersbergen en Kenda Capital bundelen hun krachten in Kenda nTech, een nieuw investeringsfonds voor technologieën in de energiesector.

Kenda nTech is een spin-off van Kenda Capital, de manager van een fonds van oliemaatschappij Shell dat de ontwikkeling van nieuwe technologieën in de olie en gasindustrie wil versnellen.

Hoeveel geld er beschikbaar is maakte het fonds niet bekend. "We investeren zoveel als wij nodig achten", zegt Van Kersbergen.

"We kijken naar business, maar zeker ook naar het team dat erachter zit." Kenda nTech denkt bovendien zowel in starters als groeibedrijven te investeren. 

Alle vernieuwingen

Daarbij kunnen in principe alle vernieuwingen op het gebied van energie aan bod komen, maar met een bijzondere interesse in de winning van gas. "In de transitie naar duurzame energiebronnen vormt gas een belangrijk tussenstation", zegt Van Kersbergen. 

Ook is het aan Shell gelieerde bedrijf geïnteresseerd in het optimaliseren van de winnig van fossiele brandstoffen. Hoe maak je bijvoorbeeld kleinere gasreserves rendabel? En kan stroperige olie duurzamer vloeibaar worden gemaakt?

Boekhoorn

Het nieuwe fonds wordt bijgestaan door Marcel Boekhoorn, die actief is als private equity investeerder met zijn bedrijf Ramphastos Investments.

Co-investeerder en voormalig Shellmedewerker Van Kersbergen was betrokken bij de oprichting van meerdere bedrijven in de energiesector, waaronder adviesbureau Xodus.

"Hun staat van dienst en kennis van de industrie zal de waarde van onze investeringen doen stijgen", verwacht Erik Vollebregt van Kenda Capital.