De vriendin en vijf kinderen van de failliet verklaarde Brabantse vastgoedondernemer Roger Lips verliezen het voorrecht op geld dat ze nog van hem tegoed hebben.

Iedereen die nog geld moet betalen aan Lips, moet betalen aan zijn curatoren. De rechter in Den Bosch heeft dat maandag besloten in een kort geding dat de curatoren hadden aangespannen.

De partner en de kinderen moeten stoppen met incassopogingen, anders riskeren ze een dwangsom van 25.000 euro per keer, bepaalde de rechter. De hoge dwangsom is nodig omdat de rechter meent dat zij 'zich in deze kwestie van niets of niemand iets lijken aan te trekken', aldus de uitspraak.

De curatoren spanden de zaak aan om geld veilig te stellen voor alle schuldeisers van Lips.

Aandelen

Zijn vriendin en kinderen krijgen nog geld van Lips omdat ze hun aandelen in vastgoedbedrijf Lips Capital Group in betere tijden aan hem hebben verkocht. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 15 miljoen euro.

Lips werd in april persoonlijk failliet verklaard. Diverse banken zeggen dat ze samen nog ongeveer 100 miljoen euro van hem krijgen. Lips zou schuldeisers al hebben benadeeld, bijvoorbeeld door al zijn bezittingen kort voor het faillissement te schenken aan zijn vriendin en kinderen.