Nederlandse bedrijven en kennisinstituten hebben tijdens een handelsmissie naar Rusland al met meer dan tien bedrijven afspraken gemaakt om zaken te gaan doen. 

De missie, onder leiding van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel), was onder meer succesvol voor TNO.

Die onderzoeksorganisatie maakte een deal om zeer geavanceerde technologie van het bedrijf Topchiev in te brengen bij chemische bedrijven in West- Europa. Dat kan TNO op termijn 10 tot 15 miljoen euro opleveren.

De techniek zorgt ervoor dat bij het affakkelen van petrochemische installaties de vrijkomende gassen worden omgezet in vloeibaar gas. ''Los van business en banen levert deze technologie ook minder milieu belastende uitstoot en efficiënter gebruik van energie op'', zei Ploumen, die met ruim 50 bedrijven op pad is.

Handel

"Het is goed om te zien dat de handel tussen beide landen groeit. Zowel bij van oudsher bekende ondernemingen als in nieuwe sectoren", aldus de minister. 

Ploumen sprak tijdens haar bezoek verder over maatschappelijk verantwoord ondernemen en energiewinning in het Poolgebied.

Zaterdag spreekt ze samen met de Russische vicepresident Arkady Dvorkovich met topmannen van onder meer Unilever, Philips en KLM. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima schuiven daarbij aan.

De handel tussen de twee landen was vorig jaar goed voor ruim 27 miljard euro.