Michaël van Straalen is de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland. 

Van Straalen volgt Hans Biesheuvel op, die afgelopen zomer de ondernemersvereniging vroegtijdig verliet. 

De 57-jarige Van Straalen was sinds 1 september al interim-voorzitter van MKB-Nederland. Hij is maandag op voordracht van het hoofdbestuur van de organisatie officieel en unaniem benoemd tijdens de Algemene Ledenvergadering. Volgens het hoofdbestuur is Van Straalen "een ondernemer in hart en nieren". 

Er waren geen andere kandidaten voor het voorzitterschap, laat MKB-Nederland-directeur Leendert-Jan Visser weten aan NU.nl. "We hebben het profiel vastgesteld en kwamen tot de conclusie dat de vice-voorzitter daaraan voldeed. Toen hebben we niet geaarzeld en hem het verzoek voorgelegd."

"We zochten een echte ondernemer, die de belangen goed kan vertegenwoordigen, maar wel iemand met bestuurlijke ervaring. Het is een ingewikkelde tijd", aldus Visser. 

De nieuwe voorzitter leidde sinds 2007 de Koninklijke Metaalunie. Bovendien was hij al vice-voorzitter van MKB-Nederland. 

De benoeming geldt voor een periode van vier jaar. Voorganger Biesheuvel verliet de vereniging al na twee jaar. Hij vond het tijd "om zich te bezinnen op nieuwe activiteiten". Hij begon onlangs een nieuwe beweging voor ondernemers met de naam Ondernemend Nederland (ONL).

Van Straalen liet eerder tegenover NUzakelijk.nl weten niet van plan te zijn de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland te worden. "Het was niet zijn ambitie", geeft Visser toe. "Hij heeft er ook andere dingen voor moeten afzeggen. Maar nadat we het verzoek bij hem hadden neergelegd, heeft hij heel snel toegezegd."

Lees alles over ondernemen op NUzakelijk.nl