De chemische industrie in Nederland heeft donderdag afspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken om de sector door de moeilijke economische periode heen te loodsen.

Er zal onder meer werk worden gemaakt van investeringen om bedrijven in staat te stellen de kosten te beperken. Daarnaast komt er een plan om de regeldruk te verminderen.

De bedrijfstak, goed voor een omzet van 60 miljard euro en binnen de Nederlandse industrie verantwoordelijk voor 19 procent van de productie, heeft flink te lijden onder de opkomst van Chinese branchegenoten en speciaalchemiebedrijven in het Midden-Oosten. Bovendien is de concurrentiepositie van de Verenigde Staten de afgelopen jaren veel sterker geworden door de beschikbaarheid van goedkoop schaliegas.

Signaal

Het ministerie heeft daarom toegezegd zich in Europa sterk te maken voor maatregelen die de prijsverschillen voor energie en grondstoffen ten opzichte van andere regio's verminderen. Volgens voorzitter Werner Fuhrmann van de VNCI, de branchevereniging van de chemische industrie, gaf minister Henk Kamp met de afspraken die nu zijn gemaakt ''een positief signaal af''.

Het ministerie beloofde eerder ook om bedrijven die veel energie gebruiken, zoals de chemie en staalindustrie, compensatie te geven voor hun hoge energierekening. Hiervoor wordt vanaf 2014 jaarlijks 78 miljoen euro beschikbaar gesteld.