FrieslandCampina gaat in de loop van 2015 twee vestigingen sluiten, in Eindhoven en Woerden. Door de ingreep vervallen 174 arbeidsplaatsen. Dat heeft de zuivelonderneming donderdag bekendgemaakt.

De maatregelen zijn onderdeel van plannen om de productie en distributie van verse zuivelproducten zoals melk, yoghurt en desserts te herstructureren. Dat is volgens het bedrijf nodig om de groeidoelstellingen te halen en de efficiency te verhogen binnen Europa, waar de markt onder druk staat.

De productie van verse zuivel in Eindhoven gaat over naar fabrieken in Rotterdam en Maasdam, de distributieactiviteiten in Woerden naar Maasdam. In Maasdam wordt een nieuw distributiecentrum gebouwd.

Huismerken

De omzet van FrieslandCampina in Europa staat onder druk, doordat het concern minder merkproducten en huismerken voor supermarkten verkoopt. In het eerste halfjaar daalde de Europese omzet met bijna 1 procent tot 1,48 miljard euro, meldde het concern in augustus. Vooral in Hongarije, Roemenië, Duitsland en Nederland loopt het minder.

In Hongarije en Duitsland zijn al soortgelijke herstructureringen in gang gezet, waarbij honderden banen werden geschrapt.

Grote vraag

In tegenstelling tot Europa gaat het FrieslandCampina in Azië voor de wind. In landen als China, Indonesië en Thailand profiteert het concern van de grote vraag naar kindervoeding en zuiveldranken.

Met een omzet van 10,3 miljard euro (2012) behoort FrieslandCampina tot de vijf grootste zuivelondernemingen ter wereld. Bij het concern werken wereldwijd bijna 20.000 mensen.